Ještě jednou kamenné koberce

04.05.2019 00:00

Ještě jednou kamenné koberce

 

Tento dekorativní povrch z přírodního kamene si získává stále větší oblibu a bez nadsázky lze říci, že je hitem letošního léta. Široká barevná škála a různé velikostní frakce opravdu umožňují velmi dekorativní aplikace v exteriéru i interiéru. S rozšířenou poptávkou  vrůstá i počet dotazů. Alespoň na některé se pokusíme v tomto článku odpovědět. Podrobněji se zmíníme o vlastnostech  koberců a přidáme několik postřehů z naší vlastní aplikace vzorků .

Kamenný koberec je směsí přírodního kameniva  a epoxidové pryskyřice. Pryskyřice má odlišná složení u jednotlivých výrobců, proto nelze doporučit její míchání. Ale vždy zaručuje vysokou pevnost a pružnost.  Podle velikosti kamínků ( velikostní frakce ) rozlišujeme  povrchy určené pro exteriér a interiér. Určitě se nejedná o to, že menší frakce by byly z kamenů, které nesnášejí povětrnostní vlivy, ale o vodopropustnost. U frakce  1-4 mm vytvoří pryskyřice daleko kompaktnější vrstvu a povrch je vlastně nepropustný. Pokud bychom ho zvolili na terasu nebo chodníky a nebyl by zde  vytvořen dostatečný spád, hrozí nebezpečí vzniku louží. 

Pro jaké povrchy je vlastně tato dekorační úprava určena ? V zásadě se dá říci, že je možno koberec po vhodné úpravě pokládat na jakýkoli povrch. Nejvhodnější a nejjednodušší je pokládka na betony, staré betonové a  zámkové dlažby a přírodní kámen. Po přebroušení nebo speciální penetraci je to možné i na keramickou a terasovou dlažbu, dále potom na dřevo, plast i plech. Koberec můžeme využít i jako samonosnou plochu ( v síle nad 3 cm ) a pokládat přímo na zhutněné podloží. V případě takovéto pokládky je ale třeba mít na paměti to, že pokud bude podklad pracovat ( zvedání vlivem mrazu, podmáčení apod. ) bude pracovat i položená vrstva koberce. Pokud uvažujeme o této variantě, určitě doporučujeme před pokládkou konzultaci s odbornou firmou. Povrch, na který kamenivo nanášíme, musí být vždy čistý a zejména odmaštěný. Pozor na některé druhy terasové dlažby ( jedná se zejména o starší dlažbu )  !! Betonové povrchy neopravujte, případně nerovnosti a praskliny vyplňte přímo namíchanou směsí kameniva .  Jedinou výjimkou úpravy povrchu je koberec na balkóně nebo terase, kde potřebujeme zajistit hydroizolační vrstvu, aby nedocházelo k průsaku srážkové vody do obytných prostor. Zde potom pod koberec připravujeme hydroizolaci na bázi cementových stěrkových hmot.

Při přípravě směsi pro pokládku nikdy nemíchejte vlhké kamenivo s pryskyřicí. Je lepší několik dní před aplikací pytle s kamínky otevřít a zajistit  dostatečné proschnutí. Velký důraz klademe na řádné promíchání kamenů a pryskyřice. Pamatujte prosím na to, že mícháte 25 kg kamene s cca 1 kg pryskyřice. Pro skutečně dobré obalení kamenů epoxidem je nutná výkonná vrtačka ( min 600 W) , ale ještě raději elektrické míchadlo a směs kameniva a pryskyřice míchat po dobu minimálně 3-4 minut. Doporučujeme set  ( 25 kg kamene a 1 kg pryskyřice ) rozdělit na dvě poloviny a postupně míchat a pokládat. Získáte tím čas a klid na práci. Nanášení kameniva provádějte postupně – nejlépe po úhlopříčce  na vybranou plochu. Nedoporučujeme vysypat celé namíchané množství do jednoho místa a jeho „ roztahování „  latí  nebo hladítkem.

Častým dotazem je i údržba ploch pokrytých kamennými koberci. Ve venkovních prostorách je to poměrně jednoduchá záležitost. Čištění v letních měsících provádíme vodou  nebo tlakovou vodu a zametáním. V zimním období potom zametání nebo shrnování sněhu plastovým hrablem. V bytě podlahy vysáváme nebo čistíme parním čističem. Pokud chcete mít povrch vhodný pro běžnou  údržbu , vytírání a zametání  - tedy hladký povrch, jaký  máme u většiny podlahových krytin, existuje i taková možnost. Na vytvrzený povrch koberce můžeme aplikovat další vrstvu pojivové pryskyřice nebo speciální gelové pryskyřice. Takto je možno dosáhnout úplně hladkého povrchu, ale tento není příliš doporučován. Výrobci se kloní k variantě vyrovnání povrchu, který umožní běžnou údržbu, ale není zrcadlově hladký. Doporučována je struktura blížící se reliéfní dlažbě. Vyšší vrstva pryskyřice je náchylná k poškrábání a  škrábance v povrchu, byť vlasové, kazí celkový dojem z luxusní podlahy.

 

 

Co dodat závěrem ? Při pokládce koberce je nutné zvážit  zda se pustíme do pokládky sami nebo pověříme odbornou firmu. Vodorovné povrchy menšího rozsahu určitě zvládne každý průměrně zručný kutil. Pokud máte zkušenosti s pokládkou betonů, dlažeb a jiných prací, určitě si položíte koberec i na větší plochu nebo vytvoříte sokl. U velkých a členitých ploch a schodišť určitě popřemýšlejte o zadání zakázky odborné firmě. Ale kdyby vás měla odradit pouze absence vhodného nářadí ve vaší dílně, určitě se obraťte na naši prodejnu. Společně s kamenivem a pryskyřicí vám  můžeme nabídnout i zapůjčení ručního míchadla, plastové nádoby o objemu 10-65 l, hladítka, lžíce a další vybavení.

Jednoduše vám nabízíme komplexní službu. V klidu domova vyberete z našeho katalogu vhodnou barevnou kombinaci, Emilem zašlete objednávku na potřebný počet m 2, případně  objednáte i potřebné nářadí  nebo  dopravu materiálu až k vám domů. Potom jenom počkáte na SMS, která potvrdí, že objednané zboží dorazilo a je připraveno k expedici.